- 250 gram gv meel ( 150 gram boekweit, 50 gram rijstemeel , 50 gram tapioca of maizena)
- 125 gram donkerbruine basterd suiker
- 200 gram koude plantaardige boter in kleine blokjes
- 0,5 theelepel gv bakpoeder
- 4 theelepels speculaaskruiden , o,5 thee lepel gember
- Koud water
De droge ingrediënten mengen, de koude boter bij het mengsel doen, en met twee messen in kleine blokjes snijden. Daarna een eetlepel koud water erbij en snel met koele handen kneden tot deeg. Eventueel een extra paar lepels water. Niet te veel! Deegbal blijft in eerste instantie vrij stijf en kruimelig. Deze bal of twee ballen in een cellofaan in de koelkast leggen. Minimaal een uur , een dag van te voren maken is nog beter.
Wanneer je de speculaas gaat maken, het werkblad bestuiven met beetje rijstemeel , de bal deeg even 10 min op temperatuur komen en dan uitrollen. Tip: een vel huishoudfolie tussen deeg en roller houdt roller schoon. Vormpjes uitsteken en in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken. Ca 12/15 minuten afhankelijk van dikte. De koekjes worden pas hard als ze koud zijn.
Versieren met een beetje glazuur of voor t bakken bestrooien met amandel schaafsel.
De speculaasjes kunnen evt met een losgeklopt ei of beetje ( soja /amandelmelk worden bestreken , maar is niet nodig.
In een goed afgesloten trommel bewaren. Geniet ervan!